A sziget

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblr

Rab-sziget

Rab szigete a Kvarner-öbölben, Krk sziget és Pag sziget között helyezkedik el. A mindössze 32 km hosszú és 94 km2 területű sziget Horvátország egyik gyöngyszeme. A sziget egyik felét emberkéz által érintetlen mediterrán fenyőerdők borítják, a másik fele ennek  ellentéte, kopár kőrengeteg. A sziget délnyugati része majdnem teljes területe fenyvesekkel borított, ez a sziget legérintetlenebb területe. Rab számtalan gyönyörű stranddal rendelkezik: homokos, kavicsos és sziklás öblök váltakoznak egymással.
A történelmi Rab városka 10 km-re található a kempingtől, hangulatos, szűk kis utcáival, gyönyörű kilátással rabul ejti a látogatókat. Pezsgő éjszakai életét a számtalan bár, étterem és diszkó biztosítja.
Rab szigetén több kisebb település is található, amelyek többnyire a sziget déli részén helyezkednek el. Ennek oka, hogy a sziget északi része ki van téve a bórának, déli része viszont kellemes mediterrán klimájú: a nyarak nagyon melegek, a telek enyhék. Nyáron a tengervíz hőmérséklete eléri a 28 fokot, a levegőé akár a 40-42 fokot.

A szigetre nem vezet híd, csak hajóval és komppal közelíthető meg. Rendszeres kompjárat közlekedik Stinica és a sziget déli csücske között (Mišnjak), valamint az északi Lopar és a Krk szigeti Baškaközött.

A sziget története i. e. 360-ra nyúlik vissza, ekkor illírek éltek a területen. Ez után i. sz. VI. századig a Római Birodalom része volt, Augustus szerezte meg i. e. 10-ben. Ez volt az első római város Dalmáciában, mely megkapta a felix előnevet. San Marino megalapítója, Marinus is Rabon született.

A középkorban Rab a Bizánci Birodalom része volt, aztán egy rövid ideig a Horvát Királysághoz tartozott, majd 1358-ban az Anjou I. Lajos uralma alá került. A Reneszánsz idején a Velencei Köztársasághoz tartozott. Később az Osztrák–Magyar Monarchiához csatolták, majd az Olasz Királysághoz került, végül Jugoszlávia része lett.

Csodálatos környezetének, kristály tiszta vizű strandjainak, és középkori fesztiváljainak köszönhetően turisztikai szempontból Rab szigete kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen itt található Horvátország legnagyobb és legszebb strandja, a Paradicsom-part is, amely igazi oázis a pihenésre és feltöltődésre vágyó turisták számára.

Forrás: Wikipédia

rab-sziget lopar lakókocsis nyaralás

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblr

Comments are closed.